Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HASZNOS TUDNIVALOK KIS ÁBÉCÉJE

 

  • Ablakmosáshoz  télen  olyan  vízet

használyunk, amelyben  egy  evőkanálnyi  

alkoholt  töltöttünk.   Az  így  előkészített

langyos  víz  nem  fagy  az  üveghez. 

 

  • Aranyozott  rámákot  főtt  hagymával

kell  időnként  jól  ledörzsölni.  Utánna

letöröljük  a  képkeretet  enyhén  terpentines

rongyal,  s  ezzel  visszaadjuk  eredeti fényét.

 

  • Áztatás  előtt  főzzünk  fel  egy  közepes

nagyságu  fazékba  egy  fél  doboz

mosóport  és  reszelt  szappant.   Ezt

öntsük  be  a  hideg  áztató  vízbe.

 

  • Bőrkabátot  sohase  tartsunk  kályha  vagy

fűtőtest  közelében.  Ha  megkeményedett,

dörzsöljük  be  alaposan  glicerinnel,  majd

töröljük  le  24 óra  mulva  száraz,  rongyal, 

és  kenjük  be  a  bőrt  erre  a  célra  használt  kenőccsel.

 

  • Bőrbevonatú  butorunkat  nyerstej,  olaj  és  ecetes

keverékéveltisztítjuk  vagy  félig  felvert  tojásfehér-

jével - miután  kiprobáltuk  egy  kis  helyen,  hogy 

melyik  jobb.   Utánna  nedvesen  letöröljük,  majd

  száraz  ronggyal  dörzsöljük  fényesre.

 

  • Cipőnk  sokkal  fényesebb  lesz,  ha

fényesítés  közben  egy  csöpp  vízet

cseppentünk  rá,  és  úgy  fényezzük

tovább.

 

  • Csontvelő  mindkét  végét  sózzuk  be

  mielőtt  főzni  kezdjük  -  így  a  velő

nem  fő  ki  a  csontból.

 

  • Diódarálót,  mák  darálót  használat  után

azonnal  forrázzuk  ki,  majd  öblítsük    bő

vizzel,  mert  minden  maradék  megava-

sodik  benne.   Sütőben  szárítjuk.

 

  • Ezüstneműt  tísztítsunk  egy  szelet  nyers

burgonyával  és  egy  kevés  hammuval.

 

  • Édes  ételbe  mindig  tegyünk  egy  csipetnyi

sót,  savanyúba  egy  kevéske  cukrot.   Sokkal

ízletesebb  lesz  az  étel  tőlle.

 

  • Fiokottolóüveget,  ha  akadozni   kezd, 

kenjük  meg  egy  kevéske  szappannal.

 

  • Fényes  nadrág,  szövet  fényességét  úgy 

 szüntetjük  meg  hogy  nedves  vasalóruhát 

borítunk  reá,  és    közepesen  forró  vasalóval 

 átsimítjuk.   Mikor  a  rongy  már  gőzölög,  leve-

sszük,  és  száraz  ruhakefével  ütögetjük  az

anyag  kifényesedett  részét.  Utána  a  vasalo-

deszkán  hagyjuk,  amig  meg  nem  szárad  teljesen.

 

  • Gombot  különösen  férfiruhára,  ingre  jó 

 erős cérnával  varjunk  fel,  miután  előzőleg

  viaszon  húztuk  át.   Sokkal  tovább  fog  tartani.

 

  • Hamutartóban  este  sohase  hagyjunk 

 egyetlen  cigaretta  csutkát  sem,  mert

olyan  büdös  lesz  tőlle  a  szoba,  mintha 

egész  éjjel  cigarettáztunk  volna  benne.

 

  • Hűtőszekrényünket  mossuk  ki  egyszer

  egy  héten  ecetes  vízzel,majd  öblítsük  le

  és  töröljük  szárazra.   Ezzel  eltábolítjuk

az  áporodott  ételszagokat.

 

  • Izzadság  foltokat  a  legjobb  esővízben

oldott  szappanpehelyel  távolítanunk  el.

A  makacsabb  foltokhoz  készítsünk  30 g

tisztaszeszből,  30 g  éterből  és10 g  szalmiák-

szeszből  keveréket,  és  dörzsöljük  be  az

anyagot  vattával.

 

  • Késről  a  foltokat  egy  fél  burgonyával

is  letisztíthatjuk.

 

  • Kefét - ruhakefét,  hajkefét -  ne  mossuk 

szappannal.  elég,  ha  fűrészporral  bőven

bedörzsöljük.   Ha  puha  a  kefe,  áztassuk  enyhe

szalmiákos  oldatban,  és  szárítsuk  meg  a  napon.

 

  • Könyvek  fedelének  foltjait  puha,

nedves  kenyérbélel  eltávolíthatjuk.

 

  • Linoleumot  töröljünk  át  időnként

étolaj  és  ecet  egyenlő  keverékével

nem  fog  törni.

 

  • Majonéz  készítése  előtt  cseppentsünk  a 

tojássárgájába  néhány  csepp  forró  ecetet, 

miközben  fakanállal  gyorsan  keverjük.

Sokkal  jobban  fog  sikerülni.

 

  • Nikkelezett  tárgyakat  cigarettahamuval

dörzsöljük  le,  és  utánna  puha  rongyal

megtöröljük  őket.

 

  • Omlettünk  jobban  sikerül,  ha  fölveréskor 

apró  vajdarabkákat  teszünk  bele  s

egy  kanálka  tejet  vagy  tejfelt.

 

  • Összeszáradt  cipőnket  tegyük  langyos  vízbe,

majd,  amíg  megpuhul,  majd  tömjük  ki  újságpapírral

szárítsuk  meg  teljesen - de  ne  kályha  közelében

-  majd  kenjük  be  több  napon  át  langyos  ricinusolajjal.  

Utánna  rendesen  megtisztítjuk  és  bekrémezzük.

 

  • Padlóhasadékait  közönséges  ablakgittel

tömhetjük  ki,  és  esetenként  le  is  festhetjük

atömítést.

 

  • Réztárgyakat  tisztogassuk  ecetes  kukorica-

lisztel,  és  töröljük  le  őket  enyhén 

olajos  rongyal.

 

  • Rizst  ha  főzünk,  s  azt  akarjuk,  hogy  hófehér 

maradjon,  csöppentsünk  egy  kevés  citromlevet

a  vízbe.

 

  • Sóval  kivehetjük  a  zsírfoltokat,  ha  szárazon

  és  jó  erőssen  bedörzsöljük  őket.

 

  • Sóval  éleszthetjük  a  kialvófélben  levő

tüzet  is,  ha  a  parázsra  szórjuk,  ismét  fellobban.

 

  • Szőrmét,  ha  hosszúszőrű,  úgy  tisztítjuk,  hogy

fűrészporral  telítjük,  aztán  kiporoljuk.

A  rövidszőrűhöz  fölmelegített  burgonyalisztet

használunk.

 

  • Tésztagyúrás  előtt  nyílván  szappannal  jól

kezet  mosunk.   De  utánna  dörzsöljük  le 

a  kezünket  kukoricaliszttel - ez  a  szappan 

illatát  is  eltávolítja.

 

  • Útra  vajat  úgy  vihetünk,  hogy  levágjuk egy

zöldpaprika   szárát  a  magokkal,  majd  a  magokat

eltávolítjuk,  a  paprikát  megtöltjük  vajjal,  s  a   

szárát  a  csillagos  alapjával  dugoként  visza   tesszük.

 

  • Varráskor,  ha  kemény  anyagtól  törik  a  géptü,

  húzzunk  végik  egy  mosószappant  a  varrás  előtt..

 

  • Zománcozott  edényt  a  legkönyebben  finom

homokkal  vagy  fahamuval  tisztíthatunk.

 

  • A  koffein  kedvező  hatásai  a  teában  is  megtalálhatók.

Hat  gramm  babkávéval  készült  fekete  0,1- 0,2 g  koffeint,

míg  a  tea  0,15- 0,25  (Azöld  tea  koffeintartalma  4%  körül  mozog !)

 

  • A  teába  lévő  koffein  lassaban  szívodik  fel  a

 szervezetben, s  hatása  jóval  tovább  tart ;  sose

okoz  olyan  kellemetlen,  remegéses  izgalmi

állapotot,  mint  a  túl  sok  kávé.

 

  • Alapvető  szabály,  hogy  a  teát  csak  forrázni   szabad

-- főzni  nem !  Egy  személyre 1/2  csapott  kávéskanál  teát

teszünk  egy  porcelán  kannába  és  arra  öntjük  a  forró  vizet.

A  kannát  pár  percig  lefedve  tartjuk,  míg  a  víz  megsötétedik ( kb. 3 perc )

A  forrázó  víz  ne  főjön  sokáig,  mert  akkor  a  tea  lúgos  ízű  lesz.

Legjobb  akkor  levenni  a  tűzről,  amikor  még  nem  lobog  de  

mindenűnnen  levegő  gyöngyök  sietnek  a  víz  felszínére.